בעשור האחרון פותחו טכנולוגיות מתקדמות בתחום התכנון והבניה המיועדות להתמודדות עם מצבי חירום וסיכונים שונים. מדובר על טכנולוגיות שנועדו לשפר את המבנים, להפוך אותם עמידים יותר בפני פגיעות שונות ובפני מצבי חירום וכמובן שיש לכך השפעה מיידית על קהל המשתמשים במבנים.
תהליך תכנון מתקדם למצבי חירום
למרבה הצער, אנחנו למודים מצבי סיכון וכל אחד ואחת מאיתנו יודעים כיצד הפחד יכול להשתלט עלינו כאשר אנו נמצאים במבנה שאינו מוגן מספיק בעת חירום. מסיבה זו, התכנון המתקדם הוא המפתח ליצירת מבנים עמידים בפני סיכונים ושלבי התכנון המקדימים כוללים ניתוח סיכונים, תכנון אסטרטגי של המבנה וכמובן תכנון פיזי שלו.
בשלב הניתוח, נבדקים סיכונים אפשריים ומתקבלות החלטות לגבי התמודדות והפחתת הסיכונים. בשלב התכנון האסטרטגי, נמצאים פתרונות רחבים להתמודדות עם הסיכונים השונים בשלב התכנון הפיזי, מתבצע תכנון מדויק של המבנה המתחשב בהגנה פיזית עליו ובעמידותו לסיכונים. שלבים אלו מאפשרים יישום של מערכות אזעקה, מערכות תקשורת ותשתיות מתקדמות לטיפוח יכולת התמודדות והגנה עם שלל מצבי חירום וסיכון הכוללים רעידות אדמה, מתקפות טילים, הצפות, סכנת התחשמלות ועוד.
חומרים וטכנולוגיות מתקדמות
כמעט כמו בכל תחום אחר, גם בתחום הבניה ישראל נחשבת למעצמה של טכנולוגיות חדשות בתחום. חומרי הבניה עצמם נמצאים כל הזמן בהליכי שדרוג, כך גם בעלי מקצוע החלו לעשות שימוש נרחב במידול (טכנולוגיות תלת מימד) ככלי תכנון עבור פרויקטים שונים בבניה, בכל סדר גודל. כאשר אדריכל בתים פרטיים עושה שימוש במודל פיזי, הוא מאפשר ירידה לפרטי הפרטים של התכנון, לבצע אותם באופן ממוחשב ולקבל שיקוף מלא של הפרויקט.
הענף עושה שימוש נרחב גם בכלים טכנולוגיים של שיתוף מידע וכך גופים שונים יכולים לשתף פעולה, לייעל תהליכים ולהיות כל הזמן עם היד על הדופק עבור כל פרויקט בנפרד. מבחינת תהליכי בקרה, כיום ניתן ליהנות מטכנולוגיות בקרה אוטומטיות שבוחנות את הליכי הבניה ואת שלביו בכל עת.
השינוי והיעילות לא נגמרים רק בכל מה שנוגע לחומרי גלם ושימוש בטכנולוגיות חדשות, הוא נוגע גם לשינוי הגישה בתחום שהיום הולך יותר ויותר לכיוון של בניה בשיטה תעשייתית – בונים במפעל ומרכיבים בשטח. המודל החדש הזה של תחום הבניה משפר תהליכים, מצמצם נזקים לסביבה והופך את עבודת הבניה לפשוטה בהרבה. ישנם גם מיזמים עתידיים בתחום הרובוטיקה שעוד לא הגיעו לידי שימוש בתחום הבניה אך מומחים בתחום צופים שבתוך עשור או שניים כבר לא נראה פועלי בניין אלא רובוטים שיבצעו את העבודה. זה אמנם נשמע קצת כמו מדע בדיוני, אך גם הסמארטפון היה כמדע בדיוני בעיני רבים שכיום עושים בו שימוש נרחב.
כיום ישנן טכנולוגיות ייחודיות המותאמות לתחום הבניה, למשל, רחפנים המשמשים למיפוי תוואי השטח, מערכות מציאות מדומה המקלות על הליכי התכנון והשיווק, בניית תאום דיגיטלי (מבנה ממוחשב) למבנה המאפשרים ביצוע בדיקות מוקדמות עוד טרם הבניה או במהלכה, כלי הדמיות וסימולציות המאפשרים לדמות את הליכי הבניה שלב אחרי שלב וטכנולוגיות לחיסכון הוצאות מים ואנרגיה במבנה.
כיצד כל אלו משפיעים על הסביבה העירונית?
הליכי התכנון והבניה החכמים והמתקדמים משפיעים באופן ישיר על הסביבה העירונית. ראשית, הליכים יעילים ומהירים יותר מובילים לצמצום הלכלוך והרעש בסביבה העירונית, הם מקצרים את הליכי הבניה ומסייעים בפינוי חניות שנתפסות ברחוב עבור הבניה בפועל – דבר המשפיע ישירות על כל מי שחי בסביבת הבניה.
ייעול הליכי הבניה ובניה המתייחסת לסכנות שונות משפיעים על כל מי שבא במגע עם הנכס – המשקיעים, הרוכשים, בעלי המקצוע השונים הלוקחים חלק בפרויקט, משתמשי הדרך וכמובן השכנים והדיירים עצמם.